Remacle Le Loup, Le château de Hermal, gravure, 1735 – détail.
logo SI Hermalle sous Huy
fr nl gb wl  recherche

logo engis

partenaires

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS 2.0Toerisme
Hermalle-sous-Huy is over de hele wereld door de kunstliefhebbers gekend voor zijn Madona, Sedes sapientiae van Hermalle-sous-Huy, dat de graficus Dany Visentin voor ons logo geïnspireerd heeft.

In het midden van een grote toeristische-, wetenschappelijke-, artistieke- en handelsstreek, tussen Luik en Hoei, dichtbij Bierset en Tihange, met gemakkelijke toegang, te 500 m. van de snelweg N 90, beschermt Hermalle-sous-Huy zijn landrust en blijft tot uw dienst.

Het kasteel met zijn slotgrachten en zijn monumentale (toegankelijke) hoeve is omgeven door elegante huizen uit de 17e en 18e eeuw - in het bijzonder het geboortehuis van architect Jean-Gille Jacob, waar schilderijen unieke in Europa te bewonderen zijn.

photo

Estgevel van het kasteel, 17de eeuw
photo

Toren uit de 12de eeuw & Ferme castrale
photo

Noordgevel van de Ferme castrale
photo

Zuidgevel van de Ferme castrale

photo

Maison de la Héna, 1641.

photo

Cense Cassal, 1610. 

photo

Oud vicarishuis, 1676.

photo

Oude hoeve, 1630.

photo

Oude postrelais, 18de eeuw

photo

Geboortehuis van J.-Gilles Jacob.

photo

Huis uit de 18de eeuw

photo

Oude scholen, 19de eeuw


Hermalle wordt sinds de 19de eeuw in de tochjes naar Ardennen aangeraad:

tijdschrift Kampioen

Kampioen, tijdschrift, 1899.


In Hermalle-sous-Huy : de "Ferme castrale"

Deze vierkante gesloten hoeve, met een geplaveid en met bloemen beplant binnenplein - waar de kinderen rustig kunnen spelen -, dateert hoofdzakelijk uit de 17e en 18e eeuwen.

dessin

De "Ferme castrale" door de graficus Daniel Baise.

U gaat binnen door een gewelfde deur, naast de toren op de hoek (zuid gevel), en u ontdekt eerst een bloemrijk terras, dan één van de mooiste schuren van de provincie Luik ; het dakgebint bereikt een top van 17 m.  De boeren haalden binnen... tot de top !
Het kantoor is in het ingang met displays gevestigd. Een bel wordt gebruikt om personeel voor informatie te bellen.
Nu is er daar ook een tweedehandse boekenmarkt.

Onder de twee verdiepingen van de schuur kan u twee indrukwekkende gewelfde zalen bewonderen.  Deze zalen worden de "kapittelzalen van de Ferme castrale" door Paris-Match genoemd.
Daar ligt het gastronomisch Museum van de "gourmandise".
Daar worden thematische tentoonstellingen georganiseerd.

De oostelijke vleugel werd gedeeltelijk gerestaureerd.  Daar ligt het Museum "Postes restantes".
Vergroot in het begin van de 19de eeuw omvat ze een kleine begraafplaats waar een "grot van Lourdes" in de 20e eeuw werd gebouwd ; votiefbeelden getuigen nog van de volksgeloofsovertuigingen.

De westelijke vleugel moet nog gerenoveerd worden.

Het hoofdgebouw - ten noorden - heeft een toren-portaal vroeger door een valbrug beschermd. Dat was gedurende geruime tijd de hoofdtoegang tot het kasteel.
Deze toren heeft een gebogen poort en een stufstenen cartouche uit 1642.

De "Ferme Castrale" ontvangst sinds 1993 de V.V.V. die daar een rijke Bibliotheek, twee musea en een taverne beheert.

  • Tentoonstellingen, tijdelijke activiteiten,
  • de tweedehandse boeken- en rommelmarkt van de vzw La Rawète,
  • de parkingmogelijkheden,
  • de toegang voor andersvalieden,
  • de open vuur, gerechten volgens streek- en oude recepten,
  • de belangstelling van de 2 musea en van de bibliotheek,
  • bekwame gidsen,
  • en vooral een typisch waals ontvangst

... doen van deze plaats een ideal doel voor een daguitstap.


photo

Toren van de Vlamingen
zuiden toegang
photo

Terras
van de taverne
photo

Monumentale schuur
17 m hoog...
photo

Tweedehandse
boekenmarkt

photo

Gewelfde zaal en voorwerpen van het museum van de "gourmandise"

photo

Museum "Postes restantes"
(post- en schiftvoorwerpen)

photo

Binnenplein
(toegankelijk)

photo

Toren-portaal 1642
norden gevel

photo

Een bijzondere
grot van Lourdes

photo

Een stand van kruidenplanten
en delicatessen

photo

2 rommelmarkten/jaar
De volgende : 21/07/14, 11-18 u

photo

Geleide wandelingen
Lekkere natuur

tableau

Workshops (in het Frans) :
wilde eetbare planten
tableau d'un bon vivant

Avonden voor
gastronomische ontdekkingen
tableau du bon fermier

Tentoonstellingen, De volgende is :
« COorlogkookkunst »


De "Ferme castrale" is toegankelijk voor het publiek op zaterdag (14-19:00) en zondag (11-19:00) - van november tot februari, om 18 uur gesloten)  ; door moeilijke winterse omstandigheden (sneeuw, ijs, temperatuur <0 ° C), dank u het +32- (0) 85-31.42.86 te bellen om te controleren als de hoeve geopend is.

Automobilisten parkeren op het "place des Combattants" (kerkplein naast de hoeve), en ruiters laten hun paarden in de tuin van de hoeve, ten noorden van het gebouw


Chevaux à l'attache

Op weekdagen kan een geleide bezoek van het gebouw op afspraak voor groepen georganiseerd worden.  

Mensen met een handicap zijn welkom ; ze zullen een meer volledige informatie hier vinden.

Bezoek haar website.

U wilt een bezoek met een wandeling combineren? Zie onze pagina Wandelingen.

Het is interessant te noteren dat een onderzoek voor de inscrijving van het gebouw als historisch monument opgestart is. Indien succesvol, zal Hermalle vier "monumenten" sites hebben : de andere zijn de geboorteplaats van Jean-Gilles Jacob, het huis genaamd "Le Prieuré / Miason de la Héna", en de heuvel van Thier Olne (opgravingen, protohistorische en Gallo-Romeinse site, zeer belangrijke Merovingische en Karolingische plaats).

Bovendien is de Ferme castrale  één van de 13 erfgoedsites in de Haspengouw-Maas door cartoonisten benadrukt.

Reproduction du dessin décrit ci-dessous

Het werk van Jean-Luc Delvaux toont het noorden van de hoeve, de twaalfde-eeuwse toren van het kasteel en zijn west gevel met personen van de jaren 1920: boeren met hun hooiwagen en edelen met hun auto aangedreven door een geüniformeerde chauffeur.
Zonder in te gaan om terug
naar de bronnen te praten, het is grappig om te merken dat Jean-Luc Delvaux, in Engis in 1970 geboren, woonde in Hermalle, niet ver van de oeve en dat zijn familie altijd daar blijft. Deze kunstenaar staat bekend om zijn illustraties van auto's, de politie sfeer en zijn albums Le Marquis en Les Aventures de Jacques Gipar. 

'i Is vanuit de Ferme castrale, toeristische en cultuurplaats, waar er ook
opmerkelijke bomen beschermd door het Waalse Gewest zijn, dat u zult vertrekken: voor vrije wandeling door bossen en velden, of met een gids om de "lekkere Natuur" te ontdekken ; voor het ontdeklking, ten oosten van het Hui van de Hena en van één van de historische Hermalle-Clermont grenspalen, of ten westen van de Thier d'Olne dat de boerderij van Hottine (18e eeuw), aan de Maas, tegenover de prachtige abdij Flône domineert.

In 2015 is Hermalle-sous-Huy kandidaat voor EDEN destinations.

In de gemeente Engis

schéma localisant les villages dans l’entité

Sinds 1 januari 1977, ingangsdatum van de fusie van de gemeenten, werden de vier dorpen Clermont-sous-Huy, Éhein, Engis en Hermalle-sous-Huy gedeelten van de gemeente Engis. De nieuwe entiteit heeft dan ook een zeer diverse karakter, variërend van het platteland naar de industriële landschap door belangrijke plaatsen voor biospéologues en door anderen die historici en liefhebbers van erfgoed interesseren. Laat deze recensie:

Clermont-sous-Huy


Wat leuk is te wandelen in Clermont !  Deel met auto, deel te voet, volgens uw keuze.

carte avec repérage des lieux numérotés

1. Centrum van Hermalle - 2. haarspeldbocht van Engihoul – 3. Attine – 4. La Croix – 5. Les Granges
6. Sainte-Barbe – 7. Halledet8. Magnery9. Aux-Houx – 10. Fontaines – 11. Nissart – 12. Prés – 13. Vignette – 14. Fouyet.


Uit een middeleeuws landgoed wiens het kasteel, verwoest door Hoei in 1346 nooit werd herbouwd, bestaat het dorp uit vele gehuchten enige afstand van elkaar, vormend een soort van halve maan, de twee punten rakend de Maas.

Vanuit het centrum van Hermalle (1), door de Freddy Terwagne steenweg (oude weg Luik-Hoei), u gaat naar de rots Engihoul (2) en beklim de heuvel naar Attine (3), waar het oud kasteel van de 18e eeuw tot een wereld-klasse manege is uitgegroeid. Gelegen aan het einde van een lange laan van populieren zijn de gebouwen in een hoefijzervorm rond een geplaveide binnenplaats gerangschikt; het hoofdgebouw met twee verdiepingen en zes traveeën, geflankeerd door twee hoekpaviljoens, is bekroond met een belangrijke dakleien mansardedak.

Op het kruispunt van La Croix geeft de enige gietijzeren wegwijzer met armen blijvend in de entiteit van Engis de richting naar Granges (5) en Fagnet of naar Sainte-Barbe (6) en zijn twee boerderijen, waarvan er een twee jaardichten heeft ("DIeV soIt La garDe De Ce LIeV" en "Ie Change DonC MaIs poVr Vn bIen", of 1713).

Naar de Condrozweg  zult u bewonderen - vanuit de binnenplaats van zijn boerderij - de hoge achthoekige toren-trap van het prachtig kasteel Halledet (7); omgeven door een bosrijk park was dit herenhuis van de 16e eeuw vergroot en verbouwd in neo-gotische stijl op een U-vormige plattegrond in 1860. Deze prive-woning is niet beschikbaar en u moet zich voorstellen dezelfde soort openingen dan die van de binnenplaats voor de hoofdgevel van een centraal gebouw met twee en een halve niveaus van vijf traveeën, met een fronton in het midden en een ronde toren van 2 niveaus en half op elk kant.

Manor Magnery (8), klassieke stijl, werd in de late achttiende eeuw gebouwd, aan de rand van een vijver in een prachtig aangelegd park, dat een kleine kapel, oud pelgrimsplaats, verbergt.

Au centre du village dit se trouvent de jolies maisons et fermes, l’école communale et l’église paroissiale Sainte-Barbe dont l’entrée et le chœur ont changé trois fois de place en 78 ans suite aux agrandissements successifs.
Het centrum van het dorp is Aux-Houx (9) genoemd; daar zijn mooie huizen en boerderijen, de plaatselijke school en de parochiekerk van St. Barbara wiens de ingang en het koor drie keer veranderd van plaats in 78 jaar als gevolg van uitbreidingen opeenvolgende hadden.