Remacle Le Loup, Le château de Hermal, gravure, 1735 – détail.
logo SI Hermalle sous Huy
fr nl gb wl  recherche

logo engis

partenaires

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS 2.0Cultuur


De stuwende kracht van de culturele activiteit dat al eeuwenlang door de kasteelheren van Hermalle-sous-Huy werd genomen, is geleidelijk in de 20e eeuw naar de dorpse verenigingen - net als "Harimala 779" - en naar de overheid verschoven.

Fanfare van de St-Lambert ondersteuningsfonds, toneelvereniging "La Renommée", groep "L'Harmonie"... zijn in de tweede deel van de 20e eeuw verdwenen.

photo

« L'Harmonie », in het binnenplein van het kasteel van Hermalle

Er is geen Gemeenschapshuis meer waarin de zusters Doyen, twee dorpelingen, onder het pseudoniem van Zingaris traden  op...

photo


Cultureel centrum

In 1972 wordt een Cultureel centrum in Hermalle-sous-Huy in de oude scholen gesticht; het zal dit van Engis na de gemeentefusie (1/1/1977) worden.  Op 29 maart 1980 wordt een nieuw gebouw feestelijkgeopend.


photo

Entrée du Centre culturel

Het gebouw krijgt een grote renovatie in 2001 en uiteindelijk heeft een toneelzaal met 150 zitplaatsen.

plan

photo

De zetels en treden zijn opvouwbaar om een andere vorm aan de de zaal te geven.

Het Cultureel Centrum richt zich naar de kansarmen, zowel op economische als culturele staat : opleidingen voor werklozen, samenwerking met verenigingen, animatie buurt, burgerparticipatie met kinderen zijn de belangrijkste sectoren van activiteit.

IHet uitzendingen shows en houdt regelmatig workshops en stages. 

Het publiceert 5 000 exemplaren van een gratis tweejaarlijkse krant met zijn programma van activiteiten. 

Centre culturel d'Engis
Rue du Pont 7 - téléphone +32-(0)85-82 47 60
Kantoor : dinsdag tot vrijdag 8:30-16:30 centre.culturel.engisapenstaartjeskynet.be

Andere gemeentelijke infrastructuren

Openbare bibliotheek  flèche

De openbare bibliotheek heeft een sectie in het lokale culturele centrum.  Zie pagina Bibliotheken.

Centre culturel / Centre d'expression et créativité CEC 4480 : Workshops  flèche

Deze centra bieden workshops voor volwassenen en kinderen : dans, circus, theater, schilderkunst.


CEC 4480
Rue du Pont 7 - téléphone +32-(0)85-31 37 49


De Basisschool van Hermalle-sous-Huy, tegenover het Cultureel Centrum en de openbare bibliotheek, gratis (gemeentelijke school) vormt kinderen van 2,5 tot 12 jaar.
Het biedt kleuter-en lagere klassen, het leren van Nederlands of Engels uit de 5e klasse, cursussen in gymnastiek en zwemmen verplicht.
Docenten leren speciale onderwerpen filosofische morele, katholicisme en  islam, volgens de keuze van de ouders.
Een vervoerdienst van kinderen per bus is beschikbaar voor gezinnen.

photo

De school vanuit de 1ste verdieping van het Cultureel Centrum. Rechter is het gebouw met klaslokalen,
door de speeltuin van eetkamer en sportzaal Grandfils (linker)
gescheiden.

Het educatieve project van de school is gebaseerd op de wens om alle kinderen aan het verwerven van de know-praten en know-luisteren die leiden tot het kunnen lezen en schrijven.

Op het niveau van kleuter-scholen gebruiken de leraren poëzie, poppenspel, observatie wandelingen, foto's, filmpjes, recepten, muziek, handvaardigheid, verhalen en psychomotorische cursus.
In de basisklassen, leiden verhalen, beschrijving van feiten en objecten, participatie in dialoog, presentatie van de teksten, organisatie van het jaarlijkse feest de kinderen naar de ontwikkelingsdoelen normaal voor hun leeftijd.

De school werkt samen met het cultureel centrum, de bibliotheek, de vereniging Éducation Environnement en het Service de Technologie de l'Éducation van de Universiteit van Luik.  Het maakt ook gebruik van de diensten van een logopedist om te helpen kinderen die problemen hebben met het volgen van de gewone school maar hoeft niet te worden overgebracht naar het speciaal onderwijs. De school werkt ook samen met het Center pschyco-medische-sociale van de Provincie.

De bouw van deze school komt voort uit een bestaand project "pilot-school in 2000" van de late jaren 1970; de school was actief op 1 september 1982.

Klassen eerder werden onderwezen in de "oude schoolen" aan de andere kant van de rue du Pont, die waren geslaagd aan de school gelegen in de gemeentehuis van Hermalle. Andere plaatsen eerder nog ontvingen de kinderen: het Maison de la Hena en een gebouw van de straat Lepage.

De Waalse leraar en schrijver Roger Brose wordt aangehaald als één van de pioniers van de Beweging Freinetscholen in het inter-oorlogse periode.

École communale
Rue du Pont 7 - téléphone +32-(0)85-31 43 17

Privé infrastructuur


Ferme castrale  flèche

Dit gebouw uit de 17e, 18e en 19e eeuw herbergt sinds 1993 « La Rawète », één van de laatste verenigingen, opgericht in 1993, die generereert tentoonstellingen, concerten, shows...

photo

La Rawète heeft de Museum en Bibliotheek van de Gourmandise en het museum Postes restantes in de "Ferme castrale" gecreëerd. (Zie pagina Musea).

La Rawète werd officieel op 8 juli 2003 de V.V.V. van Hermalle-sous-Huy.
Op 26 January 2010, heeft ze gekregen voor haar initiatieven op toegankelijkheid, het

logo de CAP48

Veel evenementen worden gehouden in deze hoeve. Zie het programma!


La Rawète
Rue Gerée 10 - téléphone +32-(0)85-31 42 86
infoapenstaartjehermalle-sous-huy.be – infoapenstaartjegastronomica.be