Remacle Le Loup, Le château de Hermal, gravure, 1735 – détail.
logo SI Hermalle sous Huy
fr nl gb wl  recherche

logo engis

partenaires

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS 2.0Topografie


Lokalisatie 70 min : Bruxelles/Brussel
Geologie 35 min : Namur/Namen
Natuur
25 min : Liège/Luik
Toegangmiddelen 10 min : Huy/Hoei
Dorpscentrum kaart 04 min : Engis & Amay
V.V.V. =  Syndicat d'initiative      


Lokalisatie  flèche

plan

Hermalle-sous-Huy is een plaats van Wallonië (zuidelijk gedeelte van België, West-Europa).
Het dorp is gelegen op de rechteroever van de Maas, 11 km stroomafwaarts van Hoei, 23 boven Luik, 5 km ver van Tihange, 12 van Nandrin, 4 van Engis en 4 van Amay.

Zijn grondgebied strekt zich uit langs de rivier vanuit west naar oost, vanuit Ombret en Clermont-sous-Huy tot Ehein.
Vóór de fusie van de gemeenten (1 januari 1977) had Hermalle ook een gebied op de linkeroever, vanuit Flône tot Engis, ten zuiden van Saint-Georges.

schéma

Het dorp wordt doorkruist in zijn gehele lengte door twee wegen: ten noorden door de N90 met vier rijstroken, bijna parallel aan de rivier, en in zijn centrum door de N644 benoemd eerst Rue d'Ombret dan Nissart ten westen, chaussée Freddy Terwagne in het centrale deel, dan Roua en chaussée de Liège in zijn oosten deel.
De meeste winkels en het VVV-kantoor zijn chaussée Freddy Terwagne verenigd.

Haaks op die hoofdlijn :
  • Ten noorden gaat de straat rue du Pont vanuit de oude gemeentehuis naar de Maas (ze was vroeger Rue de Meuse genaamd). Aan zijn linkerkant vindt U de kleuter- en lagere school, een natuur- en educatieve reservaat ; aan zijn rechterkant het Centrum voor creativiteit, de Gemeentelijke Bibliotheek en het Cultureel Centrum Camille Jamagne  (vzw Cultureel Centrum van Engis). Aan het einde, langs de Maas, is een industriegebied voor kleine en middelgrote bedrijven. De verlenging van de straat is de brug pont de Hermalle-sous-Huy, die op de linkeroever van de rivier en de nationale weg 617 loopt.
  • Ten zuiden leiden de straat rue Wérihet en een reeks bochten naar de gehuchten Fontaines en Aux Houx, dan door Saint-Séverin en zijn Romaanse kerk tot de Condroz hoogvlakte.

Geologie  flèche

Hermalle-sous-Huy ligt in de bedding van de Maas, bedding gegraven tussen lagen van hard kalksteen en  Carboondolomieten (360 tot 300 miljoen jaar) op de rechteroever, en lagen van leisteen uit het Ordovicium en het Siluur (495 tot 400 miljoen jaar) en zandsteen uit het Devoon (400 tot 360 miljoen jaar).

De Maas momenteel zichtbaar is recent (+ / - 3 000 000 jaar) en werd gevormd in het Plioceen door teruggaan van de bronnen, uit zijrivieren van oude rivieren (Hoyoux, Mehaigne, Geer, Ourthe, Meuse van Vise ) die consequent waren op de zeekust op dit moment schommelend rond een lijn tussen Brussel, Tongeren en Maastricht.

carte géographique

Blauw : zee, Schelde, Maas, Mehaigne en Hoyoux aan het einde van het Mioceen  (5 332 000 d'années)
Zwart : andere rivieren in die tijd.
Licht blauw : Noordzee – Paars : de huidige weg van de Maas.

De helling ten zuiden van het dorp, die verder gaat tot de Condroz hoogvlakte, laat te zien na het verlaten van de vlakte (en haar recente slib, zand en kiezels aanslibsels) zeer oude zwaar geërodeerd schists (tot de Sint-Martin bron, in de fond d’Oxhe en op de Thier d'Olne). De helling wordt steiler met de harder en minder geërodeerd zandstenen rotsen en vervolgens de eerste psammieten van Condroz.
Ze is een onderdeel van een geologische structuur, tussen Namen Synclinorium ten noorden en Dinant Synclinorium ten zuiden, ook bekend als de "Band van Samber en Maas", "Condroz Band", "Bande Silurienne du Condroz" of "Dave's Band" en strekt zich vanuit Châtelet tot Engihoul met een maximale breedte van 2 km. Hermalle is bijna aan het oostelijke uiteinde.

« La région d'Hermalle-sous-Huy, de par la variété des terrains que son sous-sol recèle et la complexité des structures géologiques que l'on y observe, constitue, pour le géologue, l'une des régions les plus attachantes de notre pays. »
De streek van Hermalle-sous-Huy, door de verscheidenheid van de gronden en ondergronden en de ingewikkelheid van zijn geologische structuren, is voor de geoloog, één van de meest aantrekkelijke regio's van ons land.

Michel Vanguestaine, ULg (Luikse universiteit,
in G. Weyenbergh et Ph. Destinay (Éducation-environnement asbl),
Guide pour une promenade à Hermalle-sous-Huy (Engis),
Foyer culturel d'Hermalle-sous-Huy (Engis), [après 1981]


plan

Volgens het overzicht van Michel Vanguestaine, op. cit. – Ma = miljoen jaar

De breuk "faille eifelienne" is het gevolg van het Condroz dekblad naar de noord  tijdens de Hercynische orogenese,
(ongeveer 325 Ma), toen reptielen en gigantische insecten aan het licht kwamen,
en dus ruim vóór de dinosauriërs, vogels en primaten....


Natuur  flèche

De bouw van de snelweg langs de Maas in 1988 centraliseert het belangrijk verkeer in het dal en beschermt een wisselvallig landschap: na geïsoleerde heuvel Thier d'Olne komt een vlakte begrensd ten zuiden door zachte hellingen met weiden en bossen naar Clermont-sous-Huy ; dan is de ingraving van de Maas-vallei nabij Ehein, gekenmerkt door rock Engihoul waar grotten eerst door Philippe-Charles Schmerling, dan door Chercheurs de Wallonie werden onderzocht.

photo

Heuvel van de Thier d'Olne
vanuit de brug van Ombret

photo

N644 Ombret-Hermalle
deel van Nissart
photo

Kant van de weg :
weiden
photo

Rock Engihoul,
Ehein

Verschillende beken stromen uit de uitlopers van de Condroz naar de Maas die was tussen 1984 en 1987 met geringde barbeels weer uitzetten - met inbegrip in Hermalle-sous-Huy.
De beken Roua ten oosten en Oxhe ten westen zijn nog steeds zichtbaar.
In de beek Oxhe vindt U voornamelijk forel en rivierdonderpad, soms kleine lamprei en elrits ; langs de beek staan vooral zwarte elsen, essen en sparen en men heeft al gevonden een waterspreeuw, bruine en witte vogel van het formaat van een merel, die gewoonlijk verblijft in de buurt van bergstromen en kan "onder water zwemmen"!

photo

Een blauwe hemel van february 2007 weerspiegelt zich in de Roua.


Wegens bodem en klimaat vindt u vooral veldbies, adelaarsvaren, blauwe bosbes, bosrank, hop.  De loofbomen, vooral beuken maar ook eiken en berken, bevinden zich bij coniferen net als Corsicaanse en drove dennen, sparen en lariksen.

In het park van het kasteel van Hermalle en in de tuin van de "Ferme castrale" staan enkele opmerkelijke bomen, geinventariseerd door het Waals Gewest: gladde iep, tulpen boom Liriodendron tulipifera, sequoia en "Boom van de gehangene-drenkeling".
Een deel van dit gebied is van landschappelijk belang geclassificeerd. Het staat bij een educatieve natuurgebied, achter de school in de jaren 1980 gehuisvest.

Met geduld en geluk, volgens de uren en de seizoenen, vindt U in Hermalle (klik op de Latijnse naam) :

photo

Koperwiek
Turdus iliacus
dessin

Boomleeuwerik
Lullula arborea
photo

Paapje
Saxicola rubetra

photo

Tjiftjaf
Phylloscopus collybita
photo

Bosrietzanger
Acrocephalus palustris
photo

Sijs
Carduelis spinus

photo

Grote gele kwikstaart Motacilla cinerea

photo

Boompieper
Anthus trivialis

photo

Witte kwikstaart
Motacilla alba

photo

Rietgors
Emberiza schoeniclus

photo

Gierzwaluw
Apus apus

photo

Huiszwaluw
 Delichon urbica

photo

Groene specht
Picus viridis

peinture

Houtsnip
Scolopax rusticola

photo

Blauwe kiekendief
Circus cyaneus

photo

Ekster
Pica pica

photo

Roodborst
Erithacus rubecula

photo

Orpheusspotvogel
Hippolais polyglotta

photo

Koolmees
Parus major
photo

Raaf
Corvus corax


photo

Kerkuil
Tyto alba

en andere dieren net als

photo

Wild zwijn

Sus scrofa

photo

Eekhoorn
Sciurus vulgaris

photo

Vleermuizen
Chiroptera


photo

Egel
Erinaceus europaeus

photo

Ree
Capreolus capreolus

photo

Gewone pad
Bufo bufo
photo

Rana
Rana temporaria

Vrijwilligers beschermen elk jaar de migratie van kikkers in de Nissart, omdat deze dieren over de N644 tot hun voortplantingpaatsen in de Bas Bois moeten gaan.

Vanaf februari tot oktober organiseren wij geleide wandelingen met een natuurgids. Genieten!

U zult zo de biotoop van Hermalle en ook de natuurlijke rijkdom van de dichtbij regio ontdekken.

Toegangmiddelen  flèche


icone Het dichtstbijzijnde vliegveld is in Bierset (Luik), ± 20 km ver van Hermalle-sous-Huy.
icone Het station Hermalle-sous-Huy (gelegen op de linkeroever van de Maas, aan de Mallieue sinds 1850) werd in 1993 voor het personenvervoer gesloten ; de stations het dichtst bij het dorp zijn nu die van Engis en Amay. Vanwege de afstand van de bushalte is het handiger om te stoppen bij het station van Hoei, die tevens dient als station voor de bussen.
Het station Hermalle-sous-Huy altijd laadt en ontlaadt vracht.
icone De bus (lijn 9) van de Société de Transport en commun TEC komt in een tempo van een keer per uur in Hermalle (halte « Place d'Hermalle » chaussée Freddy Terwagne). 
icone Hermalle is op lijn 1 van de RAVeL, Waals netwerk van "trage" wegen.
icone De GR-pad 576 loopt langs de "Ferme castrale", in het midden van het dorp.
icone Veel lokale wegen geven toegang door de bossen.
icone Het dorp is te bereiken via de weg N644 (dat loopt door het dorp) en N90 (snelweg met 4 rijstroken, afrit Pont de Hermalle, langs de Maas).
De brug van Hermalle geeft toegang tot de weg N617 (halverwege tussen Amay en Engis).
icone
Het dorp heeft drie parkings : Place des Combattants (naast de Saint-Martin kerk), place de Hermalle en rue du Pont (tegenover de school).
     
De eerste weg in Hermalle-sous-Huy was deze van de Gerée verbindend het dorp aan het wed van Amay, over de Romeinse weg Tongeren-Aarlen, aan de voet van de heuvel bekend als Thier d'Olne.

Het is aan de rand van de Gerée dat werd gebouwd de toren-portaal van de "Ferme castrale", toegang tot het kasteel van Hermalle.

Het is via deze oude weg, altijd "Romeinse weg" benaamd, dat Bevrijdingsleger VS kwam in Hermalle op 7 september 1944 :

photo


In de achttiende eeuw had Hermalle-sous-Huy een postrelais op de weg Luik-Huy (nu N644) en Napoleon zou daar in 1810 hebben verbleven.

Tot 1908 werd de overgang van de Maas mogelijk per veerboot. De autoriteiten besloten tot het plaatsen van een brug van gewapend beton. Tweede in zijn soort op de Maas werd hij in 5 maanden met de hulp van duikers gebouwd, en met veel pracht en praal ingewijd.

photo

Duiker tijdens de bouw van de brug – coll. BMG

Verwoest in 1914 aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werd de brug in 1923 herbouwd.
In 1940 werd hij op nieuw verwoest en de overheid herbouwde nog. Hij was de laatste in België tot een gemeenschappelijk eigendom.

In de vroege jaren 1980 bouwt men de snelweg N90, om te helpen bij de evacuatie van de bevolking in geval van Tihange nucleaire incidenten ; dat veroorzaakt het verdwijnen van verschillende gebouwen, zoals het Kasteel van Engihoul :

photo

N90 heeft ook een buurt geïsoleerd : Chaumont kan nu alleen door het noordelijke einde van de rue du Pont worden bereiken.

schéma

Per auto : N90, exit « Pont de Hermalle »
Per bus : Lijn TEC n° 9, halte « place de Hermalle » te 300 m. van de "Ferme castrale"
Lopend : GR-pad 576
De V.V.V. ligt in de "Ferme castrale", naast de kerk.


Dorpscentrum kaart flèche


plan

Gebouwen uit de 17e en 18e eeuwen
1- Kasteel
2- Hoeve "Ferme castrale", V.V.V.
3- Sint-Martin kerk, parking
4- Cense Cassal
5- Hoeve Dacosse
6- Vroeger : huis van de vicaris
7- Huis van Jean-Gille Jacob (pastorie)
8- Vroeger : postrelais
9- Huis Sacré
Gebouwen uit de 19e en 20e eeuwen :
10- Oude gemeentehuis (Vrijzinnige Centrum)
11- Oude scholen (CEC)
12- Cultureel Centrum & Bibliotheek
13- Zaal L'Amicale
14- Buurt Magotte
15- Zaal Francis Grandfils
16- Apotheek
17- Kruidenierswinkel
18- Bakkerij
19- 20- 21 Kapellen
22- Grand place de Hermalle


V.V.V. = Syndicat d'initiative  flèche

De V.V.V. van Hermalle-sous-Huy is beschikbaar via telefoon 7 dagen / 7, vanaf de 9:30 tot 18:00 :
téléphone+32 (0) 85 31 42 86.

Zijn ontvangstbureau is open op zaterdag vanaf 14:00 tot 19:00 en zondag vanaf 11:00 tot 19:00 in de "Ferme castrale", chaussée Freddy Terwagne 132a.
Deze website is auteursrechtelijk beschermd. De teksten en/of beelden kunnen niet gekopieerd worden, behalve toen het expliciet vermeld is dat ze uit het publieke domein komen of onder GNU Vrije Documentatie Licentie zijn  (met link naar het betreffende werk).

Vzw V.V.V. van Hermalle-sous-Huy (La Rawète) in de "Ferme Castrale" van Hermalle-sous-Huy